Érettségi: aki nem készült fel, nem is vizsgázott


-A A+

Az idei, elmúlt éveknél jobb érettségi eredményeket Király András oktatási államtitkára azzal magyarázza, hogy aki nem volt kellőképp felkészülve, az nem is iratkozott be a vizsgára.

A szakember a maszol.ro-nak elmondta, a tételek nem voltak könnyebbek mint más években, viszont úgy álltották össze, hogy aki 12 évet iskolában tölt el, annak az 5,50-6-os átlagot mindenképp van módjában elérni az érettségin. "Eddig a pontozásig a vizsgázó jártasságát vizsgálják, e fölött pedig az elsajátított ismeretanyagot" – magyarázta.

Király természetesnek találja az idei jobb eredményeket azért is, mert ez az első végzős generáció azután, hogy 2009-ben létrehozták a szakközépiskolákat. Mint magyarázta, a szaklíceumok a szakiskolákkal szemben komolyabb felkészítést biztosítanak diákjaiknak, az érettségi tételek pedig megoszlottak végzettség szerint.

Ugyan Székelyföldön is javultak az eredmények a korábbi évekhez képest, Király úgy véli, az idei – még mindig országos átlag alatt elért – eredmények a rendkívül gyenge Hargita és Kovászna megyei szaklíceumi képzésnek tulajdoníthatók. „Ezen folyamatosan és fokozatosan tudnak javítani a székelyföldi pedagógusok” – fogalmazott Király. 

Összesen 15 csalási kísérletről tudnak a szaktárcánál az idei érettségi vizsgák keretében - nyilatkozta Remus Pricopie tanügyminiszter hétfőn a Mediafaxnak. Az érettséginek ebben a szakaszában összesen mintegy 318 diákot zártak ki a vizsgákról. A csalások közül hat esetben lépett fel a rendőrség vagy az ügyészség, négy esetben a tanfelügyelőség jelezte a visszaélést a minisztériumnak. Ezek a fővárosi „Dimitrie Gusti” Líceum esete, három konstancai eset, a fővárosi „Dimitrie Bolintineanu” Líceum esete illetve egy nagyszebeni eset. A miniszter szerint az idei csalások száma hasonlatos az előző évekéhez. 








EZT OLVASTA MÁR?

X